I november månad ersattes Torsdagspilsnern på Löwenbräu med en lyckad sammankomst med damer på Hilton Hotel Slussen, fredagen den 8 november, för att lyssna på ett föredrag, med efterföljande lunch, om en vandring över isarna vid Antarktis, från kusten till Sydpolen. Skidvandringen på cirka 100 mil varade i två månader i extrem kyla. Föredragshållare var äventyraren Per Nordström, son till Jan Nordström, en nära vän och officerskollega till vår klubbmästare Sten Ramberg.
Vi var 16 deltagare, varav tio 1935:or, förutom föredragshållaren Per, nämligen:
Gunilla och Klas Theorell, Marie-Jeanne och Sten Ramberg, Martin Gustafsson, Allis Axelsson och Jan V. Bergqvist, Gunnel och Kaj Hanngren, Erik Juhlin, Inga-Britt och Gunnar Ramsten, Lars- Gunnar Jonsson med vännen Monica Fritzhow, (avlidne 35:an, Fredrik Bergs första hustru), Olof Edhag samt Dieter Uhlman.
Per hade förberett sig under många år med olika våghalsiga utmaningar, att på skidor i olika delar av världen nå olika mål, oftast med framgång. Bland annat flera gånger på Grönland, i Asien samt ett misslyckat försök till Nordpolen, där Per förfrös händerna (fingrarna) och måste bryta färden för att sättas in i en syrekammare. En period hade Per även provat utmaningar i varmare klimat, såsom Australien och Sydafrika. Per konstaterade att han föredrog projekt i sträng kyla, medan projekt i värme inte passade honom. För Per var ensamheten och möjligheten att lugnt njuta av livet under hård press viktigt. Och att kroppen var tränad för uppgiften. Genom alla de kontakter Per hade utvecklat i tidigare projekt förbereddes projektet Sydpolen under lång tid med hjälp av unika personer i nämnda projekt. Viktiga kontakter fanns i Norge, där många av råden hämtades och de flesta inköpen av olika persedlar genomfördes.
Med hjälp av sitt digra bildmaterial berättade Per detaljerat och inlevelsefullt om sitt största och mest framgångsrika projekt ”Sydpolen”. Pers entusiasm och engagemang smittade av sig på det åldriga lyssnande auditoriet och många frågor och kommentarer fälldes. Till skillnad från Nordpolen har bara 291 personer nått Sydpolen trots ett stort antal försök. De flesta har brutit färden och av egen kraft återvänt tillbaka eller hämtats hem beroende på hur långt de hunnit. Projektet var planerat att Per ensam skulle skida till Sydpolen. Väl på plats gjorde slumpen, att Per och en norrman gjorde följe. De stöttade varandra hela vägen och frågan är om de klarat uppgiften om de skidat var och en för sig. De hade sin egen utrustning, så nätterna tillbringades i ensamhet i var sitt tält i mycket skilda väderförhållanden. I Antarktis är det alltid sol, så medhavda solceller var en viktig del i utrustningen. Under lugna dagar nyttjades solenergin under dygnets alla 24 timmar. Det blåser alltid från Sydpolen mot kusten, så färden utfördes under kraftig motvind ibland upp till storm- och orkanstyrka. Under sådana perioder med kraftig vind och sträng kyla nyttjades planerad reservtid i form av vilopauser. Per är den siste som nått Sydpolen.
Nedan några av bilderna från föredraget med beskrivande text samt från den gemensamma lunchen. Gunnel och Kaj Hanngren samt Olof Edhag lämnade oss efter föredraget och deltog inte i lunchen. Vi var alltså 14 personer vid lunchen inklusive föredragshållaren Per.
Slutkommentaren är att vi i fortsättningen bör träffas i föreläsningssalar där vi kan sitta och lyssna till intressanta föredrag. Att göra studiebesök på muséer och liknande passar oss inte längre, då flertalet av oss har svårigheter att gå eller stå länge.
Nästa möten är:
Hinder på vägen med snöformationer och djupa farliga
Föreläsaren Per Nordström till höger i rött.
Och hans följeslagare norrmannen i blått.
Slutmålet allt närmare, när man befinner
sig på platån till Sydpolen.
På Sydpolens platå. Nu syns i horisonten forskarstationen
flugits tillbaka. Till vänster föredragshållaren Per,
I den högra raden Martin Gustafsson, min tomma plats,
Allis Axelsson och föredragshållaren Per Nordström.
Bergqvist (skymd), I den högra raden Marie-Jeanne
Ramberg, Lars-Gunnar Jonsson och Monica Fritzhow.